|
Yliopiston opinto-opas lukuvuodelle 2020-2021 on julkaistu osoitteessa https://opas.peppi.oulu.fi.
Pepin opinto-oppaasta löytyy koulutusten, opetussuunnitelmien ja opintojaksojen kuvaukset ja niiden toteutusten ajat ja paikat. Opintojaksoille ilmoittaudutaan edelleen oodissa.
Mikäli sinulla on kysyttävää oppaalla olevista tiedoista, ota yhteyttä kyseisen koulutusalan koulutuksen lähipalveluihin https://www.oulu.fi/opiskelijalle/koulutuksen-lahipalvelut.
SISÄLLYS
Hammaslääketieteen tutkinto-ohjelman opetussuunnitelma
Koulutuksen tavoite
Hammaslääketieteen juonneopetusmalli
Prekliininen vaihe
Kliiniseen vaiheeseen siirtyminen
Hammaslääketieteen kandidaatin arvo
Kliininen vaihe
Teoreettinen opetus ja fantom-harjoittelu
Kliininen harjoittelu
Viransijaisuuskelpoisuus
Syventävien opintojen tutkielma
Kypsyysnäyte
Syventävä käytännön harjoittelu
Valmistuminen
Hammaslääketieteen lisensiaatin tutkinnon rakenne
Tutkinnon laajuus
Opinnot lukukausittain
Hammaslääketieteen lisensiaatin tutkinnon rakennekaavio 2020–2021
Hammaslääketieteen oppiaineiden opintosuoritusten arviointi
HAMMASLÄÄKETIETEEN TUTKINTO-OHJELMAN OPETUSSUUNNITELMA
Koulutuksen tavoite
Hammaslääketieteen tutkinto-ohjelman tavoitteena on kouluttaa tieteellisesti ajattelevia ja kliinisesti päteviä hammaslääkäreitä. Opetus on organisoitu osaamisaluejaotteiseksi ja kokonaisvaltaista oppimista edistäväksi opetusmalliksi. Opetuksen teoreettinen ja käytännöllinen oppiaines on johdonmukaisesti rakennettu palvelemaan asiantuntijuuden kehittymistä. 1.8.2011 voimaan tulleen yliopistojen tutkinnoista annetun asetuksen (http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2011/20110351) mukaan hammaslääketieteen lisensiaatin tutkintoon vaadittavien opintojen laajuus on 330 opintopistettä. Asetusta sovelletaan opiskelijoihin, jotka ovat aloittaneet hammaslääketieteen lisensiaatin tutkintoon johtavat opinnot 1 päivänä elokuuta 2011 tai sen jälkeen. Siirtymävaiheen aikana vanhan tutkinnon (300 op) mukaisesti voi valmistua, jos kliiniset opinnot ovat alkaneet ennen 1.8.2011. Opiskelija siirtyy uuden asetuksen mukaiseen koulutukseen, jollei ole suorittanut tutkintoa vuoden 2020 loppuun mennessä.
Tiedekuntaneuvoston päätöksen (C 12/12.10.2004) mukaan hammaslääketieteen tutkinto-ohjelmassa ylempään korkeakoulututkintoon johtava koulutus järjestetään siten, että koulutukseen ei kuulu alempaa korkeakoulututkintoa, jolloin tutkinnon voi suorittaa päätoimisesti opiskellen viidessä ja puolessa lukuvuodessa. Opinnot koostuvat yleis-, perus-, aine- ja syventävistä opinnoista sekä kieliopinnoista (asetus 794/2004). Opintoihin sisältyy pakollinen kliininen harjoittelu ja syventävä käytännön harjoittelu.
Hammaslääketieteen opetusmalli
Hammaslääketieteen kliinisen vaiheen teoriaopetus ja osa prekliinisen vaiheen opetuksesta on yhdistetty oppiaineiden yhteisesti toteuttamaksi ns. juonneopetukseksi. Tässä mallissa usean eri oppiaineen opetus on integroitu sisällön mukaan yhtenäisiksi opintokokonaisuuksiksi. Opetus toteutetaan hammaslääketieteen kokonaisvaltaista hahmottamista edistävien asiakokonaisuuksien eli juonteiden avulla.
Juonneopetus muodostuu kuudesta eri lukukausille hajautetusta opetusjuonteesta, jossa kunkin juonteen tiedolliset ja taidolliset valmiudet kasvavat osaamistavoitteiden mukaisesti opintojen edetessä.
Opetusjuonteet:
I Hammaslääkärin perustiedot ja -taidot
II Suusairaudet ja terveys
III Purennan kuntoutus
IV Kirurgiset perustiedot ja -taidot
V Kasvu ja kehitys
VI Tieteelliset perustiedot ja -taidot
I Hammaslääkärin perustiedot ja -taidot
Juonteen suoritettuaan opiskelija osaa hammaslääkärin perustaidot sekä teorian että käytännön tasolla. Opiskelija osaa tutkia potilaan ja tehdä diagnoosin ja kartoittaa yleisimpien suu- ja hammassairauksien riskitekijät, osaa dokumentoida potilasasiakirjat, osaa potilashoidossa tarpeelliset vastaanoton hygieniakäytänteet sekä osaa käyttää potilashoitoon liittyviä instrumentteja ja materiaaleja. Opiskelija osaa hoitaa potilaita tutkimustiedon ja yleisesti hyväksyttyjen käytänteiden mukaisesti. Lisäksi opiskelija osaa arvioida hammaslääkärin ja muiden terveydenhuollon toimintatahojen toiminnan suhdetta ja toimia terveyden edistämisen perusperiaatteiden mukaan.
II Suusairaudet ja terveys
Juonteen suoritettuaan opiskelija osaa yhdistää lääketieteen eri osa-alueiden näkökulmia hammas- ja suusairauksien syntyyn, diagnostiikkaan ja hoitoon. Opiskelija osaa kertoa infektioiden, yleissairauksien ja lääkitysten yhteyden hammas- ja suusairauksiin sekä niiden hoitoon. Opiskelija osaa kertoa vanhenemiseen liittyvistä yleisistä tekijöistä (biologiset, psyykkiset ja sosiaaliset tekijät, ravitsemus) sekä ikääntyneiden suun ja hampaiden hoidon erityispiirteistä ja ottaa ne huomioon omassa työssään.
III Purennan kuntoutus
Juonteen suoritettuaan opiskelija osaa arvioida potilaan purennan kuntoutuksen tarpeen ottaen huomioon subjektiivisen ja objektiivisen hoidontarpeen. Opiskelija osaa tehdä purennan kuntoutukseen tähtäävät toimenpiteet. Opiskelija osaa tehdä purentafysiologisen potilaan tutkimisen, diagnostiikan ja tavanomaisen purentafysiologisen hoidon.
IV Kirurgiset perustiedot ja -taidot
Juonteen suoritettuaan opiskelija osaa kirurgisen toiminnan perusteet sekä osaa yleisimmät hammaslääkärin toimialaan kuuluvat kirurgiset toimenpiteet. Opiskelija osaa diagnosoida dentoalveolaariset traumat ja hoitaa niitä. Opiskelija osaa diagnosoida kasvojen ja leukojen alueen vammat ja ohjata potilaan hoitoon. Opiskelija osaa tutkia kasvokipupotilaan (Kipu-teemapäivä), osaa kertoa hoitoperiaatteista ja ohjata potilaan hoitoon.
V Kasvu ja kehitys
Juonteen suoritettuaan opiskelija osaa tunnistaa ja soveltaa lapsen ja nuoren hammashoitoon fyysiseen ja henkiseen kasvuun ja kehitykseen sekä yleisimpiin lastentauteihin liittyviä tekijöitä. Hän tuntee yleisimmät lasten suunsairaudet ja niiden riskitekijät sekä hallitsee niiden ennaltaehkäisyn yksilö- ja väestötasolla. Hän hallitsee yleisimpien lasten suunsairauksien diagnostiikan ja hoitomenetelmät sekä perus- että erikoissairaanhoidossa. Opiskelija osaa kertoa purentavirheiden etiologiasta leukojen ja purentaelimen kasvusta, rakenteesta ja toiminnasta sekä hammaslääketieteellisestä genetiikasta.
VI Tieteelliset perustiedot ja -taidot
Juonteen suoritettuaan opiskelija osaa hakea tieteellisesti relevanttia tietoa ja arvioida tietoa kriittisesti sekä yhdistää teorian ja käytännön taidot. Opiskelija osaa raportoida valitsemastaan aiheesta tieteellisten alalle tyypillisten tapojen mukaisesti ja esittää raportin suullisesti.
Prekliininen vaihe
Kaksi ensimmäistä vuotta hammaslääkärin opinnoissa järjestetään pääsääntöisesti lääkärikoulutuksen kanssa yhdessä. Lääketieteen tutkinto-ohjelman opinto-opas löytyy täältä. Tämä takaa riittävät lääketieteelliset perustiedot opintojen kliiniseen vaiheeseen. Kahtena ensimmäisenä lukuvuotena on hammaslääketieteeseen johdattavaa opetusta, jonka tavoitteena on syventää tietämystä kasvojen ja suun alueen normaalikehityksestä ja toiminnasta. Lisäksi opetuksessa annetaan perustietoa suun terveyden ylläpidosta ja suusairauksien hoidosta perus- ja erikoissairaanhoidossa.
Kliiniseen vaiheeseen siirtyminen
Lääketieteellisen tiedekunnan tiedekuntaneuvoston tekemän päätöksen (C13/25.8.1998) mukaan kliiniseen vaiheeseen siirtyvillä opiskelijoilla on oltava kahden ensimmäisen vuoden opinnot suoritettuna ensimmäisen kliinisen lukukauden (DC5) loppuun mennessä. Kliinisen vaiheen elokuussa aloittavilla voi kuitenkin olla suorittamatta enintään yksi kahden ensimmäisen vuoden opintojen lopputenteistä. Lopputentti suoritetaan seuraavista oppiaineista: anatomia, lääketieteellinen biokemia ja molekyylibiologia, fysiologia, mikrobiologia sekä farmakologia ja toksikologia. Kliinisiin opintoihin siirtyvän opiskelijan tulee jättää anomus Lääketieteellisen tiedekunnan opintohallinnon palvelupisteeseen erikseen ilmoitettavaan määräaikaan mennessä.
Hammaslääketieteen kandidaatin arvo
Hammaslääketieteen opiskelijalle, joka on suorittanut tutkintoon johtavista opinnoista koulutusyksikön määräämät vähintään kahden ensimmäisen vuoden opinnot, myönnetään hammaslääketieteen kandidaatin arvo (Asetus yliopistojen tutkinnoista 794/2004).
Kliininen vaihe
Kansallisen kliinisen arvioinnin työryhmän (KLART) laatimat osaamistavoitteet ja arviointikriteerit, jotka perustuvat Association for Dental Education in Europe (ADEE) osaamistavoitteisiin (Field JC, Cowpe JG, Walmsley AD (eds.). The graduating European dentist: a new undergraduate curriculum framework. Eur J Dent Educ; 2017: 21 (suppl 1), pp. 1 - 35), ovat opintojen kliinisen vaiheen arvioinnin perusta. Hammaslääketieteen oppiaineissa on käytössä omat osaamistavoitteet ja arviointikriteerit taitojen karttumisen arvioinnin tarpeisiin.
Teoreettinen opetus sekä fantom- ja simulaatioharjoittelu
Fantom-harjoittelulla tarkoitetaan tässä yhteydessä laboratorio-olosuhteissa tehtävää potilastöihin valmistavaa kädentaidon työharjoittelua. Kliinisen vaiheen teoriaopetus sekä fantom- ja simulaatioharjoittelu tukevat autenttisen oppimisen periaatteella tiedollisen ja taidollisen ammattitaidon kehittymistä. Hammaslääketieteellisten oppiaineiden opetus etenee teoriaopintojen kautta työharjoitteisiin suunnitellussa järjestyksessä. Käytännön perusvalmiudet opetellaan fantom/simulaatio- ja pariharjoitteluna kiinteässä yhteydessä teoreettisten tietojen karttumisen kanssa aina ennen varsinaista potilasharjoittelua. Fantom- ja simulaatioharjoittelu on rytmitetty etenemään potilasharjoittelun kanssa 3.-5. lukuvuosina ja vertaistuki sekä itsearviointi ovat olennainen osa oppimista.
Opintojaksot pyritään suorittamaan kronologisessa järjestyksessä siten, että seuraavalle opintojakson osalle siirryttäessä ovat edelliset opintojaksot sekä niihin liittyvä kliininen harjoittelu suoritettu asianmukaisesti. Opintojaksokohtaiset vaatimukset tulee tarkistaa erikseen. Opetusteknisistä syistä voidaan osia opetuksesta opinto-oppaassa esitetystä poiketen siirtää lukukaudelta toiselle.
Kliininen harjoittelu
Tutkintoasetuksen edellyttämä kliininen harjoittelu (40 op) toteutetaan Oulun kaupungin Opetushammashoitolassa ja Oulun yliopistollisen sairaalan hammas- ja suusairauksien klinikassa. Harjoitteluvaihe alkaa 5. lukukauden loppupuolella ja kestää 10. lukukauden loppuun, kunnes opintopistemäärä täyttyy ja kliiniset osaamistavoitteet on saavutettu. Edellytyksenä kliinisen harjoitteluvaiheen aloittamiselle on prekliinisten opintojen sekä vaadittujen 5. lukukauden opintojen hyväksytty suorittaminen, jonka jälkeen yliopisto myöntää hakemuksesta opiskelijalle kliinisen työn luvan.
Kliininen harjoittelu suoritetaan Oulun kaupungin Opetushammashoitolassa. Harjoittelu tapahtuu ohjauksen alaisena monialaisissa tiimeissä, joihin kuuluvat kliiniset opettajat, hammashoitajat sekä suuhygienisti- ja hammashoitajaopiskelijat. Opiskelijat suorittavat potilaille kokonaishoitoa ja osallistuvat oppiainekohtaiseen toimintaan hammaslääketieteen eri osa-alueilla Lisäksi opiskelija tutustuu hammas- ja suusairauksien erikoissairaanhoitoon kahden viikon ohjelmoidulla jaksolla Oulun yliopistollisessa sairaalassa.
Viransijaisuuskelpoisuus
Asetus terveydenhuollon ammattihenkilöstä annetun asetuksen (564/1994) muuttamisesta (annettu Helsingissä 14.2.2008): Hammaslääketieteen opiskelija joka on suorittanut lääketieteellisistä tutkinnoista annetussa asetuksessa (794/2004) tarkoitetut, vähintään neljään ensimmäiseen opintovuoteen kuuluvat opinnot sekä OSCE-tasokokeen ja jolla suoritettujen opintojen perusteella on riittävät edellytykset asianomaisen tehtävän hoitamiseen, voi tilapäisesti toimia hammaslääkärin tehtävissä hammaslääkärin ammattia itsenäisesti harjoittamaan oikeutetun laillistetun ammattihenkilön johdon ja valvonnan alaisena potilaan asemasta ja oikeuksista annetun lain (785/1992) 2 §:n 4 kohdassa tarkoitetussa terveydenhuollon toimintayksikössä tai sosiaalihuoltolain (710/1982) 24 §:ssä tarkoitetussa sosiaalihuollon toimintayksikössä. Edellä tarkoitetuilla opiskelijoilla ei kuitenkaan ole oikeutta toimia tilapäisesti asianomaisessa laillistetun ammattihenkilön tehtävässä enää sen jälkeen, kun opintojen aloittamisesta on kulunut yli kymmenen vuotta (14.2.2008/104).
Kliinisen harjoittelun suoritettuaan valmistuvalla hammaslääkärillä on perustaidot suun sairauksien ehkäisystä, diagnosoinnista ja hoitamisesta. Hän osaa toimia yhteistyössä potilaiden ja muiden ammattiryhmien kanssa ja noudattaa voimassa olevia terveydenhuollon säädöksiä ja ohjeita. Taitojen kehittymistä arvioidaan sovituilla vaatimuksilla oppiainekohtaisesti ja itsearvioinnilla perustuen oppiainekohtaisiin sekä KLART laatimiin osaamistavoitteisiin ja arviointikriteereihin. Hammaslääketieteen tutkinto-ohjelman oppiainekohtaiset kliinisen arvioinnin osaamistavoitteet ja arviointikriteerit löytyvät täältä.
Syventävien opintojen tutkielma (20 op)
- tutkielman suunnitelma ja ohjaussopimus 4,0 op, tutkielman kirjallinen osuus 16,0 op
- sisältää tutkimusseminaariin osallistumisen kolme kertaa (kaksi kertaa ennen omaa esitystä ja oman tutkielman esittäminen)
Syventävien opintojen tutkielma voidaan suorittaa joko opintoprojektina tai osallistumalla tutkimusprojektiin jossakin hammaslääkärikoulutuksen loppukuulustelu-oppiaineessa. Tutkielman tulee osaltaan koostua omakohtaisista ja kokeellisista havainnoista mukaan lukien sairaskertomustietojen evaluointi ja tutkimusaineiston tilastollinen tai muu käsittely. Kirjallisuuskatsauksen tulee olla laajuudeltaan ja tasoltaan tieteelliseksi julkaisuksi kelpaava.
Opintoihin kuuluu opiskelijan kirjoittama tutkielma, jossa hänen työpanoksensa on selkeästi identifioitavissa. Syventävien opintojen tutkielman ohjauksesta vastaa ohjaussopimuksessa ja tutkimussuunnitelmassa ohjaajaksi nimetty, tieteellisesti pätevöitynyt henkilö. Tutkielma esitetään suullisesti pääsääntöisesti tutkinto-ohjelman opetussuunnitelmaan varatuilla tutkimusseminaariajoilla opintojen viidentenä lukuvuotena. Syventävien tutkielmien hyväksymismenettelyssä käytetään sähköistä opinnäytetyön palautus- ja julkaisujärjestelmää Laturia. Yksityiskohtaiset ohjeet https://www.oulu.fi/opiskelijalle/node/57251#6196 Tutkinto-ohjelmavastaava/koulutusdekaani hyväksyy opinnäytteen kirjaamalla hyväksynnän työn ohjaajien/tarkastajien esityksestä.
Syventävien opintojen tutkielma hammaslääketieteen oppiaineissa:
Suupatologia ja suun limakalvosairaudet opiskelija voi tehdä syventävän tutkielman osallistumalla sopimuksen mukaan johonkin oppiaineessa käynnissä olevaan tutkimushankkeeseen tai tekemällä niihin läheisesti liittyen jonkun oman tutkimusprojektin sekä osallistumalla soveltuvin osin oppiaineen kliiniseen työskentelyyn. Aiheet liittyvät suun limakalvosairauksiin ja suun ja leukojen alueen kasvaimiin (esim. suusyöpään). Syventävät opinnot esitellään potilastapausseminaarissa tai vastaavassa tilaisuudessa. Kirjallisuuskatsauksen tason tulee olla hyvää tieteellisessä kirjallisuudessa julkaistavaksi kelpaavaa tasoa.
Vastuuhenkilö: Professori Tuula Salo (tuula.salo(at)oulu.fi)
Suuradiologian oppiaineessa opiskelija voi tehdä syventävän tutkielman osallistumalla oppiaineessa suoritettavaan tutkimustyöhön tai laatimalla kirjallisuuskatsauksen jostakin oppiaineeseen liittyvästä aiheesta.
Vastuuhenkilö: Yliopistonlehtori Annina Sipola (annina.sipola(at)oulu.fi)
Hammasproteesiopin ja kliinisen purentafysiologian oppiaineessa opiskelija voi tehdä syventävän tutkielman osallistumalla oppiaineessa tehtävään tutkimustyöhön. Aiheet liittyvät hammasprotetiikan eri osa-alueisiin ja purentafysiologiaan.
Vastuuhenkilö: Professori Kirsi Sipilä (kirsi.sipila(at)oulu.fi)
Hampaiston kehitys- ja oikomisopin oppiaineessa opiskelija voi tehdä syventävän tutkielman osallistumalla oppiaineessa suoritettavaan tutkimustyöhön ja tekemällä aiheesta oman tutkielman tai laatimalla kirjallisuuskatsauksen. Aiheet liittyvät 1) geneettisten ja ympäristötekijöiden vaikutukseen oraaliseen ja kraniofakiaaliseen kasvuun ja kehitykseen 2) potilashoitojen analysointiin.
Vastuuhenkilö: Professori Pertti Pirttiniemi (pertti.pirttiniemi(at)oulu.fi)
Parodontologian ja geriatrisen hammaslääketieteen oppiaineessa opiskelija voi tehdä syventävän tutkielman joko osallistumalla oppiaineessa suoritettavaan tutkimustyöhön tai laatimalla kirjallisuuskatsauksen. Aiheet liittyvät parodontologiaan tai geriatriseen hammaslääketieteeseen.
Vastuuhenkilö: Professori Pekka Ylöstalo (pekka.ylostalo(at)oulu.fi)
Karies- ja juurenhoito-opin ja lasten hammashoidon oppiaineessa opiskelija voi tehdä syventävän tutkielman osallistumalla oppiaineen johonkin tutkimusprojektiin ja artikkelin käsikirjoituksen tekemiseen tai tekemällä kirjallisuuskatsauksen jostakin oppiaineeseen liittyvästä kliinisestä tai tieteellisestä aiheesta. Oppiaineen tutkimusaiheita ovat mm. uusien kariesdiagnostiikan menetelmien kehittäminen, väestö- ja in vitro-tutkimukset hampaiden kovakudossairauksiin (esim. hampaiden erosiivinen kuluminen ja mineralisaatiohäiriöt) ja tupakatuotteisiin liittyen sekä lasten ja nuorten aikuisten suunterveyteen liittyvät tekijät. Tutkimusaiheisiimme kuuluvat myös lasten hammashoitoon sekä juurenhoitojen onnistumiseen liittyvät erityiskysymykset. Aiheesta riippuen työn voi tehdä myös parin kanssa.
Vastuuhenkilö: Professori Marja-Liisa Laitala (marja-liisa.laitala(at)oulu.fi)
Terveydenhuollon oppiaineessa opiskelija voi tehdä syventävän tutkielman osallistumalla johonkin oppiaineessa tehtävään tutkimushankkeeseen tai tekemällä oppiaineen aihepiiriin läheisesti liittyvän kirjallisuuskatsauksen tai selvityksen.
Tutkimusaiheet: terveyden edistäminen ja sairauksien ehkäisy, suusairauksien epidemiologia, hammashoitopelko, koettu terveys ja elämänlaatu, suun terveydenhuolto.
Vastuuhenkilö: Professori Marja-Liisa Laitala (marja-liisa.laitala(at)oulu.fi)
Suu- ja leukakirurgian oppiaineessa opiskelija voi tehdä syventävän tutkielman osallistumalla johonkin oppiaineessa tehtävään tutkimushankkeeseen tai tekemällä niihin läheisesti liittyvän tutkimusprojektin sekä osallistumalla soveltuvin osin oppiaineen kliiniseen työskentelyyn.
Vastuuhenkilö: Professori György Sandor (george.sandor(at)oulu.fi)
Kypsyysnäyte
Tutkielmasuoritukseen sisältyy kypsyysnäyte (040300A Äidinkielen koe), https://www.oulu.fi/opiskelijalle/kypsyysnayte#6196
Kypsyysnäytteeseen voi tehdä ohjaajan kanssa sovitulla aikataululla, kun syventävien opintojen tutkielma on viimeistelyvaiheessa tai jätetty Laturiin arvioitavaksi.
Syventävä käytännön harjoittelu
Tutkintoasetuksen edellyttämä syventävä käytännön harjoittelu (30 op) suoritetaan työsuhteessa terveyskeskukseen. Terveyskeskuksen tulee olla tehnyt sopimuksen yliopiston kanssa (http://tkharjoittelu.hammaslaakariliitto.fi). Yliopistolla voi olla erillisiä sopimuksia laajasti ulkoistettuja sosiaali- ja terveyspalveluja järjestävien yksityisten palvelun tarjoajien kanssa, kun opiskelija on työsuhteessa kuntaan. Yhteistyösopimus Valtioneuvoston asetuksessa 351/2011 tarkoitetun syventävän käytännön harjoittelun toteuttamisesta ja syventävän käytännön harjoittelun periaatteet koskevat kaikkia Suomen hammaslääkärikoulutusta antavia yliopistoja. Edellytys hakeutua syventävään käytännön harjoitteluun täyttyy, kun kliininen harjoittelu (40 op) on hyväksytysti suoritettu, teoriaopinnoissa on enintään kaksi lopputenttiä suorittamatta ja syventävien opintojen tutkielma on opinnäytteiden syöttöjärjestelmä Laturissa tarkastettavana, hyväksyttävänä ja arkistoitavana. Opiskelija kirjaa syventävän käytännön harjoittelun toteutumisen Opintokirjaan. Harjoittelu toteutetaan ennalta hyväksytyn harjoittelusuunnitelman mukaisesti. Harjoittelusuunnitelman ja harjoittelun toteutumisen hyväksyvät yliopiston omaopettaja ja kliinisen harjoittelun pienryhmäohjaaja.
Valmistuminen
Opintohallinto kirjaa WebOodiin, joka on Oulun yliopiston opetus- ja opiskelutoimintojen tukemiseen tarkoitettu tietojärjestelmä, kaikki tutkintoon kuuluvat opinnot lukuvuosikohtaisesti. Tiedekunta myöntää hakemuksesta hammaslääketieteen lisensiaatin tutkintotodistuksen, kun kaikki tutkintoon vaadittavat opinnot ovat kirjattuina WebOodissa. Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira (http://www.valvira.fi) myöntää hakemuksesta henkilölle, joka on suorittanut lääkärin tai hammaslääkärin ammattiin johtavan peruskoulutuksen Suomessa, oikeuden harjoittaa lääkärin tai hammaslääkärin ammattia laillistettuna ammattihenkilönä (Laki terveydenhuollon ammattihenkilöistä annetun lain muuttamisesta 312/2011, 4§). Ammatinharjoittamisoikeuden myöntämisen yhteydessä valmistunut lääketieteen tai hammaslääketieteen lisensiaatti merkitään Valviran ylläpitämään terveydenhuollon ammattihenkilöiden keskusrekisteriin (Terhikki).
HAMMASLÄÄKETIETEEN LISENSIAATIN TUTKINNON RAKENNE
Tutkinnon laajuus
Yleisopinnot 19 op
Kieliopinnot 6 op
Perusopinnot 92 op
Aineopinnot 68,5 op
Syventävät opinnot 74,5 op
Kliininen harjoittelu 40 op
Syventävä käytännön harjoittelu 30 op
Yhteensä 330 op
Opinnot lukukausittain
Prekliininen vaihe
Peruskoulutuksen prekliinisen vaiheen opetus on pääosin yhteinen lääketieteen opetuksen kanssa. Siihen on lisäksi integroitu hammaslääketieteellisiä opintojaksoja. Yhteisten opintojen opintojaksokuvaukset ja lukukausittainen opetus löytyvät lääketieteen tutkinto-ohjelman oppaasta.
1.-2. vuosi (DC1 - DC4)
Yhteiset opinnot lääketieteen tutkinto-ohjelman kanssa
902155Y Medical English 3 op
A540141 Anatomia sekä lääketieteellinen solu- ja kehitysbiologia 21 op
A540142 Lääketieteellinen biokemia ja molekyylibiologia 13 op
043026P Genomilääketiede I 2 op
043027P Lääketieteellinen psykologia 4 op
A540143 Fysiologia 15 op
A540144 Mikrobiologia ja immunologia 10 op
043052P Yleinen patologia 5 op
043037P Kansanterveystiede 6 op
043038P Säteilyturvallisuus lääketieteessä 2 op
A540145 Farmakologia ja toksikologia 10 op
043053P Potilas-lääkärisuhteen perusteet 3 op
043001Y Johdanto lääkäriyteen 4 op
043002Y Tieto ja tutkimus I: Tieteellinen kirjoittaminen 3 op
043003Y Tieto ja tutkimus I: Tiedonhaku 2 op
043004Y Tieto ja tutkimus II: Tieteellinen viestintä 5 op
043005Y Tieto ja tutkimus III: Data-analyysi 3 op
Hammaslääketieteen opinnot
090171A Johdatus suun terveyteen I 3 op:
090171A-01 Johdatus hampaiston kehitykseen ja ortodontiaan (0,5 op)
090171A-02 Suun terveydenhuollon toimintatahot (0,5 op)
090171A-03 Hammasmorfologia (2 op)
090170P Johdatus suun terveyteen II 1 op
091731A Purentafysiologia I, 3 op
091711A Kariologia I, 2 op
Kliininen vaihe
Peruskoulutuksen kliinisen vaiheen opetus on pääosin hammaslääketieteellisten oppiaineiden järjestämää opetusta ja tapahtuu kliinisen harjoittelun osalta Oulun kaupungin Opetushammashoitolassa. Siihen on lisäksi integroitu lääketieteellisiä opintojaksoja, jotka löytyvät hammaslääketieteen tutkinto-ohjelman oppaasta.
Opetusteknisistä syistä voidaan osia opetuksesta siirtää lukukaudelta toiselle opinto-oppaassa esitetystä poiketen.
3. vuoden syksy (DC5)
090181Y Kasvaminen hammaslääkäriksi osa 1, 1 op
A540231 Kariologia II 9 op:
091792A Karieksen hallinta (1 op)
091793A Karieksen riski, diagnostiikka ja korjaava hoito (8 op)
091751A Parodontologia I 5 op
091761A Suuradiologia I 4 op
090182A Johdatus potilashoitoon 5 op:
090182A-01 Kliiniseen potilasharjoitteluun perehdyttäminen (1,5 op)
090182A-03 Ravitsemus (0,5 op)
090182A-04 Yleiskirurgian propedeuttinen kurssi (1,5 op)
090182A-05 Terveydenhuolto I (1 op)
090182A-06 Terveydenhuolto II (0,5 op)
091701A Kliininen harjoittelu DC5 1 op
091732A Purentafysiologia II, 4 op
3. vuoden kevät (DC6)
091713A Endodontia I 2 op
A540232 Ortodontia I 7 op:
091794A Hampaiston oikomishoidon diagnostiikka (1 op)
091795A Ortodontian perusvalmiudet (6 op)
091721A Suukirurgia I 4 op
091751S Parodontologia II 2 op
091702A Kliininen harjoittelu DC6 7 op
091833A Protetiikka I 9 op:
091833A-01 Kiinteä protetiikka I (3,5 op)
091833A-02 Irtoprotetiikka I (3 op)
091833A-03 Materiaalioppi (1,5 op)
091833A-04 Parodontologia III (1 op)
4. vuoden syksy (DC7)
090182Y Kasvaminen hammaslääkäriksi osa 2, 0,5 op
091703A Kliininen harjoittelu DC7 8 op
080206A Reseptioppi 0,5 op
091833S Protetiikka II 5 op:
091833S-01 Kiinteä protetiikka II (1 op)
091833S-02 Irtoprotetiikka II (2 op)
091833S-03 Purentafysiologia III (1 op)
091833S-04 Hammasimplantologia I (1 op)
090185S Dentoalveolaarinen kirurgia 7 op:
090185S-01 Suukirurgia II (3,3 op)
090185S-02 Parodontaalikirurgia I (2 op)
090185S-03 Suuradiologia II (1,2 op)
090185S-05 Purennan kirurginen kuntoutus (0,5)
090177A Lasten ja nuorten hammaslääketiede 5 op:
090177A-01 Lastentautioppi ja lastenpsykiatria, teemapäivä (0,5 op)
090177A-02 Lasten hammashoito (2,7 op)
090177A-03 Parodontologia IV (0,3 op)
090177A-04 Terveydenhuolto III (1 op)
090177A-05 Suukirurgia III (0,5 op)
090177A-06 Hampaan poikkeava puhkeaminen 2h
091601S Tutkielman ohjaussopimus 4 op
4. vuoden kevät (DC8)
Toinen kotimainen kieli 3 op:
901038Y Kirjallinen (1 op)
901039Y Suullinen (2 op)
090183Y Kasvaminen hammaslääkäriksi osa 3, 0,5 op
091506S Säteilyturvallisuus hammaslääketieteessä 0,5 op
091781S Terveydenhuolto IV 2 op
091704A Kliininen harjoittelu DC8 9 op
091791A Suun limakalvosairaudet 3 op
090173S Erikoisalakohtainen lääketiede I 1 op:
090173S-01 Iho- ja sukupuolitaudit (0,5 op)
090173S-02 Korva-, nenä- ja kurkkutaudit (0,5 op)
091714S Kariologia III 2 op
090186S Traumat ja odontogeeniset infektiot 5 op:
090186S-01 Suuradiologia III (0,8 op)
090186S-04 Anestesiologia 1 op
090186S-05 Paroendoleesiot 2h
090186S-06 Suukirurgia IV (3,2 op)
091753S Parodontaalikirurgia II 1 op
091773S Ortodontia II 3 op
091607A OSCE-tentti 0 op
5. vuoden syksy (DC9)
091713S Endodontia II 2 op
091705A Kliininen harjoittelu DC9 8 op
091772S Ortodontia III 2 op:
091772S-01 ORTO-seminaarit 1-5 (1,5 op)
091772S-02 Purennan kehityksen erityispiirteitä ja aikuisortodontia (0,5 op)
091791S Suupatologia 6 op
091756A Geriatrinen hammaslääketiede 3 op
091823S Suukirurgia V 3 op
090174S Erikoisalakohtainen lääketiede II 5 op:
090174S-01 Sisätautioppi DC9 (0,8 op)
090174S-02 Mikrobiologia/Infektiosairaudet (2,1 op)
090174S-03 Neurologia (0,4 op)
090174S-04 Kliininen farmakologia (1 op)
090174S-05 Psykiatria (0,4 op)
090174S-06 Oikeushammaslääketiede (0,3 op)
5. vuoden kevät (DC10)
091782S Terveydenhuolto V 3 op
091782S-01 Lähiesimiestyö (1,5 op)
091782S-02 Toimiminen hammaslääkärinä suun terveydenhuollossa (1,5 op)
091706A Kliininen harjoittelu DC10 7 op
091755S Parodontologia V 3 op
091834S Protetiikka III 2 op:
091834S-01 Vaativa proteettinen hoito (1 op)
091834S-02 Hammasimplantologia II (1 op)
091602S Syventävien opintojen tutkielma ja sen esittäminen 16 op
040300A Äidinkielenkoe (kypsyysnäyte) 0 op
091510A Kariesoppi, juurenhoito-oppi ja lasten hammashoito, loppuarvosana 0 op:
091510A-01 Kariesoppi, juurenhoito-oppi ja lasten hammashoito, loppukuulustelu
091510A-02 Kariesoppi, juurenhoito-oppi ja lasten hammashoito, kliininen harjoittelu, arvosana
091520A Suu- ja leukakirurgia, loppuarvosana 0 op:
091520A-01 Suu- ja leukakirurgia, loppukuulustelu
091520A-02 Suu- ja leukakirurgia, kliininen harjoittelu, arvosana
091530A Hammasproteesioppi ja kliininen purentafysiologia, loppuarvosana 0 op:
091530A-01 Hammasproteesioppi ja kliininen purentafysiologia, loppukuulustelu
091530A-02 Hammasproteesioppi ja kliininen purentafysiologia, kliininen harjoittelu, arvosana
091550A Parodontologia ja geriatrinen hammaslääketiede, loppuarvosana 0 op:
091550A-01 Parodontologia ja geriatrinen hammaslääketiede, loppukuulustelu
091550A-02 Parodontologia ja geriatrinen hammaslääketiede, kliininen harjoittelu, arvosana
091560A Hammaslääketieteellinen radiologia, loppuarvosana 0 op:
091560A-01 Hammaslääketieteellinen radiologia, loppukuulustelu
091560A-02 Hammaslääketieteellinen radiologia, kliininen harjoittelu, arvosana
091570A Hampaiston kehitys- ja oikomisoppi, loppuarvosana 0 op:
091570A-01 Hampaiston kehitys- ja oikomisoppi, loppukuulustelu
091570A-02 Hampaiston kehitys- ja oikomisoppi, kliininen harjoittelu, arvosana
091580A Terveydenhuolto, loppuarvosana 0 op:
091580A-01 Terveydenhuolto, loppukuulustelu
091580A-02 Terveydenhuolto, kliininen harjoittelu, arvosana
091590A Suupatologia, loppuarvosana 0 op:
091590A-01 Suupatologia ja suun limakalvosairaudet, arvosana
091590A-02 Suupatologia, kliininen harjoittelu, arvosana
6. vuoden syksy (DC11)
090603S Syventävä käytännön harjoittelu DC11 30 op
Oulun yliopisto
Hammaslääketieteen tutkinto-ohjelma 2020-2021
Hammaslääketieteen lisensiaatti (5,5 vuotta, 330 op)
|
Vuosi/lukukausi |
|
|
|
1. syksy |
1. kevät |
2. syksy |
2. kevät |
3. syksy |
3. kevät |
4. syksy |
4. kevät |
5. syksy |
5. kevät |
6.syksy |
Koodi |
Nimi |
op |
Oppiaine |
Laji |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
KIELIOPINNOT |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Medical English |
3 |
LTK |
K |
3 | |||||||||||
|
Toinen kotimainen kieli (ruotsi) Kirjallinen (1 op) Suullinen (2 op) |
3 |
HLL |
K |
3 | ||||||||||
|
LÄÄKETIEDE |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Anatomia sekä lääketieteellinen solu- ja kehitysbiologia |
21 |
LTK |
P |
21 | |||||||||||
Lääketieteellinen biokemia ja molekyylibiologia |
13 |
LTK |
P |
13 | |||||||||||
Genomilääketiede I |
2 |
LTK |
P |
|
2 |
|
|
|
|
|
|
|
|
| |
Lääketieteellinen psykologia |
4 |
LTK |
P |
4 |
| ||||||||||
Fysiologia |
15 |
LTK |
P |
15 | |||||||||||
Mikrobiologia ja immunologia |
10 |
LTK |
P |
10 | |||||||||||
Yleinen patologia |
5 |
LTK |
P |
|
|
5 |
|
|
|
|
|
|
|
| |
Kansanterveystiede |
6 |
LTK |
P |
|
|
|
6 |
|
|
|
|
|
|
| |
Säteilyturvallisuus lääketieteessä |
2 |
LTK |
P |
2 | |||||||||||
Farmakologia ja toksikologia |
10 |
LTK |
P |
10 | |||||||||||
Potilas-lääkärisuhteen perusteet |
3 |
LTK |
P |
3 | |||||||||||
|
HAMMASLÄÄKETIEDE |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
1. Hammaslääkärin perustiedot ja -taidot |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Johdanto lääkäriyteen |
4 |
LTK |
Y |
4 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| |
Johdatus suun terveyteen I |
3 |
ORTO TERV KAR PAR
|
A |
3 |
|
|
|
|
|
|
|
| |||
Johdatus suun terveyteen II |
1 |
HAMM |
P |
|
|
|
1 |
|
|
|
|
|
|
| |
Kasvaminen hammaslääkäriksi osa 1 |
1 |
HAMM |
Y |
|
|
|
|
1 |
|
|
|
|
|
| |
Kasvaminen hammaslääkäriksi osa 2 |
0.5 |
HAMM |
Y |
|
|
|
|
|
|
0.5 |
|
|
|
| |
Kasvaminen hammaslääkäriksi osa 3 |
0.5 |
HAMM |
Y |
|
|
|
|
|
|
|
0.5 |
|
|
| |
Purentafysiologia I |
3 |
PURFYS |
A |
|
|
3 |
|
|
|
|
|
|
|
| |
Kariologia I |
2 |
KAR |
A |
|
|
2 |
|
|
|
|
|
| |||
Kariologia II Tähän kokonaisuuteen kuuluvat: 091792A Karieksen hallinta (1 op) ja 091793A Karieksen riski, diagnostiikka ja korjaava hoito (8 op) |
9 |
KAR |
A |
|
|
|
9 |
|
|
|
|
| |||
Parodontologia I |
5 |
PAR |
A |
|
|
|
5 |
|
|
|
|
| |||
Suuradiologia I |
4 |
SUURAD |
A |
|
|
|
4 |
|
|
|
|
| |||
Johdatus potilashoitoon |
5 |
HAMM TERV KIR LTK |
A |
|
|
|
5 |
|
|
|
|
| |||
Kliininen harjoittelu DC5 |
1 |
HAMM |
H |
|
|
|
|
1 |
|
|
|
|
|
| |
Endodontia I |
2 |
ENDO |
A |
2 | |||||||||||
Ortodontia I Tähän kokonaisuuteen kuuluvat: 091794A Hampaiston oikomishoidon diagnostiikka (1 op) ja 091795A Ortodontian perusvalmiudet (6 op) |
7 |
ORTO |
A |
|
|
|
|
|
7 |
|
|
|
|
| |
Suukirurgia I |
4 |
SUUKIR |
A |
|
|
|
|
|
4 |
|
|
|
|
| |
Parodontologia II |
2 |
PAR |
S |
|
|
|
|
|
2 |
|
|
|
|
| |
Kliininen harjoittelu DC6 |
7 |
HAMM |
H |
|
|
|
|
7 | |||||||
Kliininen harjoittelu DC7 |
8 |
HAMM |
H |
|
|
|
|
|
8 |
|
|
|
| ||
Säteilyturvallisuus hammaslääketieteessä |
0.5 |
HAMM |
S |
|
|
|
|
|
|
0,5 | |||||
Terveydenhuolto IV |
2 |
TERV |
S |
|
|
|
2 |
|
|
| |||||
Kliininen harjoittelu DC8 |
9 |
HAMM |
H |
|
|
|
|
|
|
9 | |||||
OSCE-tentti |
0 |
HAMM |
H |
|
|
|
|
|
|
|
0 |
|
|
| |
Endodontia II |
2 |
ENDO |
S |
2 |
| ||||||||||
Kliininen harjoittelu DC9 |
8 |
HAMM |
H |
|
|
|
|
|
|
|
8 |
| |||
Ortodontia III Tähän kokonaisuuteen kuuluvat: 091772S-01 ORTO-Seminaarit 1-5 (1,5 op) ja 091772S-02 Purennan kehityksen erityispiirteitä ja aikuisortodontia (0,5 op) |
2 |
ORTO |
S |
|
|
|
|
|
|
|
2 |
| |||
Terveydenhuolto V Tähän kokonaisuuteen kuuluvat: 091782S-01 Lähiesimiestyö (1,5 op) ja 091782S-02 Toimiminen hammaslääkärinä suun terveydenhuollossa (1,5 op) |
3 |
TERV |
S |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
3 |
| |
Kliininen harjoittelu DC10 |
7 |
HAMM |
H |
|
|
|
|
|
7 |
| |||||
Syventävä käytännön harjoittelu |
30 |
HAMM |
H |
|
|
|
|
30 | |||||||
|
2. Suusairaudet ja -terveys |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Reseptioppi |
0.5 |
FARM |
S |
|
|
|
|
|
|
0,5 |
|
|
|
| |
Suun limakalvosairaudet |
3 |
SUUPAT |
A |
|
|
|
|
|
|
|
3 |
|
|
| |
Erikoisalakohtainen lääketiede I 090173S-01 Iho- ja sukupuolitaudit (0,5 op) ja 090173S-02 Korva-, nenä- ja kurkkutaudit (0,5 op) |
1 |
IHO KORV
|
S |
|
|
|
|
|
|
|
1 |
|
|
| |
Kariologia III |
2 |
KAR |
S |
|
|
|
|
|
|
|
2 |
|
|
| |
Suupatologia |
6 |
SUUPAT |
S |
|
|
|
|
|
|
|
|
6 |
|
| |
Geriatrinen hammaslääketiede |
3 |
GER |
A |
|
|
|
|
|
|
|
3 |
|
| ||
Suukirurgia V |
3 |
SUUKIR PURFYS |
S |
3 | |||||||||||
Erikoisalakohtainen lääketiede II |
5 |
SISÄ MIKROBIOL NEUR FARM PSYK HAMM |
S |
5 | |||||||||||
Parodontologia V |
3 |
PAR |
S |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
3 |
| |
|
3. Purennan kuntoutus |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Purentafysiologia II |
4 |
PURFYS |
A |
4 | |||||||||||
Protetiikka I |
9 |
PROT PAR
|
A |
|
|
9 |
| ||||||||
Protetiikka II |
5 |
PROT PURFYS |
S |
|
|
|
|
|
|
5 |
|
|
|
| |
Protetiikka III |
2 |
PROT |
S |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
2 |
| |
|
4. Suukirurgiset perustiedot ja -taidot |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Dentoalveolaarinen kirurgia |
7 |
SUUKIR PAR SUURAD
|
S |
7 | |||||||||||
Traumat ja odontogeeniset infektiot |
5 |
SUURAD ANEST PAR SUUKIR
|
S |
5 | |||||||||||
Parodontaalikirurgia II |
1 |
PAR |
S |
|
|
|
|
|
|
|
1 |
|
|
| |
|
5. Kasvu ja kehitys |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lasten ja nuorten hammaslääketiede |
5 |
LAST PEDO PAR TERV SUUKIR ORTO |
A |
5 | |||||||||||
Ortodontia II |
3 |
ORTO |
S |
3 | |||||||||||
|
6. Tieteelliset perustiedot ja -taidot |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tieto ja tutkimus I: Tieteellinen kirjoittaminen |
3 |
LTK |
Y |
3 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| |
Tieto ja tutkimus I: Tiedonhaku |
2 |
LTK |
Y |
2 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| |
Tieto ja tutkimus II: Tieteellinen viestintä |
5 |
LTK |
Y |
|
5 |
|
|
|
|
|
|
|
|
| |
Tieto ja tutkimus III: Data-analyysi |
3 |
LTK |
Y |
|
|
|
3 |
|
|
|
|
|
|
| |
Tutkielman ohjaussopimus |
4 |
HAMM |
S |
|
|
|
|
|
|
4 |
|
|
|
| |
Syventävien opintojen tutkielma ja sen esittäminen |
16 |
HAMM |
S |
16 | |||||||||||
Äidinkielen koe (kypsyysnäyte) |
0 |
LTK |
S |
0 | |||||||||||
|
7. Hammaslääketieteen loppuarvosanat |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kariesoppi, juurenhoito-oppi ja lasten hammashoito, loppuarvosana Tähän kokonaisuuteen kuuluvat: 091510A-01 Kariesoppi, juurenhoito-oppi ja lasten hammashoito, loppukuulustelu (0 op) ja 091510A-02 Kariesoppi, juurenhoito-oppi ja lasten hammashoito, kliininen harjoittelu, arvosana (0 op) |
0 |
KAR ENDO PEDO |
A |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
0 |
| |
Suu- ja leukakirurgia, loppuarvosana Tähän kokonaisuuteen kuuluvat: 091520A-01 Suu- ja leukakirurgia, loppukuulustelu (0 op) ja 091520A-02 Suu- ja leukakirurgia, kliininen harjoittelu, arvosana (0 op) |
0 |
SUUKIR |
A |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
0 |
| |
Hammasproteesioppi ja kliininen purentafysiologia, loppuarvosana Tähän kokonaisuuteen kuuluvat: 091530A-01 Hammasproteesioppi ja kliininen purentafysiologia, loppukuulustelu (0 op) ja 091530A-02 Hammasproteesioppi ja kliininen purentafysiologia, kliininen harjoittelu, arvosana (0 op) |
0 |
PROT PURFYS |
A |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
0 |
| |
Parodontologia ja geriatrinen hammaslääketiede, loppuarvosana Tähän kokonaisuuteen kuuluvat: 091550A-01 Parodontologia ja geriatrinen hammaslääketiede, loppukuulustelu (0 op) ja 091550A-02 Parodontologia ja geriatrinen hammaslääketiede, kliininen harjoittelu, arvosana (0 op) |
0 |
PAR GER |
A |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
0 |
| |
Hammaslääketieteellinen radiologia, loppuarvosana Tähän kokonaisuuteen kuuluvat: 091560A-01 Hammaslääketieteellinen radiologia, loppukuulustelu (0 op) ja 091560A-02 Hammaslääketieteellinen radiologia, kliininen harjoittelu, arvosana (0 op) |
0 |
SUURAD |
A |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
0 |
| |
Hampaiston kehitys- ja oikomisoppi, loppuarvosana Tähän kokonaisuuteen kuuluvat: 091570A-01 Hampaiston kehitys- ja oikomisoppi, loppukuulustelu (0 op) ja 091570A-02 Hampaiston kehitys- ja oikomisoppi, kliininen harjoittelu, arvosana (0 op) |
0 |
ORTO |
A |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
0 |
| |
Terveydenhuolto, loppuarvosana Tähän kokonaisuuteen kuuluvat: 091580A-01 Terveydenhuolto, loppukuulustelu (0 op) ja 091580A-02 Terveydenhuolto, kliininen harjoittelu, arvosana (0 op) |
0 |
TERV |
A |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
0 |
| |
Suupatologia, loppuarvosana Tähän kokonaisuuteen kuuluvat: 091590A-01 Suupatologia ja suun limakalvosairaudet, arvosana (0 op) ja 091590A-02 Suupatologia, kliininen harjoittelu, arvosana (0 op) |
0 |
SUUPAT |
A |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
0 |
| |
|
Yhteensä |
|
|
|
30 |
30 |
33 |
27 |
29 |
31 |
30 |
30 |
29 |
31 |
30 |
|
Yhteensä |
|
|
|
|
60 |
|
60 |
|
60 |
|
60 |
|
60 |
30 |
Hammaslääketieteen oppiaineiden opintosuoritusten arviointi
Kariesoppi, juurenhoito-oppi ja lasten hammashoito
Opintojakson eri osioiden jälkeen pidetään välikuulustelut, joissa kuulustellaan kussakin osiossa ja demonstraatioissa esitetyt asiat. Kliiniseen vaiheen (DC5) Kariologia II (091712A) –opintojaksolle osallistumisen edellytys on Kariologia I (091711A) opintojakson hyväksytty suorittaminen. Kliinisiin harjoitustöihin pääsyn edellytyksenä on välikuulustelujen hyväksytty suorittaminen. Loppukuulustelussa edellytetään hallittavan oppikirjoissa ja lähiopetuksissa esitetyt asiat. Loppuarvosanaan vaikuttavat väli- ja loppukuulusteluissa saadut arvosanat ja arvosana kliinisestä harjoittelusta.
Opintojaksot:
090170P Johdatus suun terveyteen II (1 op)
090171A-03 Hammasmorfologia (2 op)
091711A Kariologia I (2 op)
091712A Kariologia II (9 op)
091714S Kariologia III (2 op)
091713A Endodontia I (2 op)
091713S Endodontia II (2 op)
090177A-02 Lasten hammashoito (2,7 op)
090177A-01 Lastentautioppi ja lastenpsykiatria (teemapäivä 0,5 op), oppiainevastuu
Pelkoteemapäivä, oppiainevastuu
Suu- ja leukakirurgia
Opintojaksojen jälkeen pidetään välikuulustelut. Loppukuulustelussa ja välikuulusteluissa edellytetään hallittavan oppikirjat, kurssimonisteet ja luennoilla sekä demonstraatioissa esitetyt asiat. Loppuarvosanaan vaikuttavat kliinisen harjoittelun arvosana, välikuulustelujen arvosanat ja loppukuulustelun arvosana.
Opintojaksot:
091721A Suukirurgia I (4 op)
090185S-01 Suukirurgia II (3,3 op)
090185S-05 Purennan kirurginen kuntoutus (0,5 op)
090177A-05 Suukirurgia III (0,5 op)
090186S-06 Suukirurgia IV (3,2 op)
091823S Suukirurgia V (3 op), oppiainevastuu
Kasvojen alueen kiputilat-teemapäivä, oppiaine mukana teemapäivässä
Hammasproteesioppi ja kliininen purentafysiologia
Opintojakson eri osioiden jälkeen pidetään välikuulustelut, joissa kuulustellaan kunkin osion luennoissa ja demonstraatioissa esitetyt asiat sekä oppikirjoista aiheeseen liittyvät osat. Loppukuulustelussa edellytetään hallittavan oppikirjat ja luennoilla esitetyt asiat. Loppuarvosanaan vaikuttavat loppukuulustelun lisäksi välikuulustelut sekä arvosana kliinisestä harjoittelusta.
Opintojaksot:
091731A Purentafysiologia I (3 op)
091732A Purentafysiologia II (4 op)
091833A Protetiikka I (9 op)
091833A-01 Kiinteä protetiikka I (3,5 op)
091833A-02 Irtoprotetiikka I (3 op)
091833A-03 Materiaalioppi (1,5 op)
091833S Protetiikka II (5 op)
091833S-01 Kiinteä protetiikka II (1 op)
091833S-02 Irtoprotetiikka II (2 op)
091833S-03 Purentafysiologia III (1 op)
091833S-04 Hammasimplantologia I (1 op), oppiainevastuu
091834S Protetiikka III (2 op)
091834S-01 Vaativa proteettinen hoito (1 op)
091834S-02 Hammasimplantologia II (1 op), oppiainevastuu
091823S Kasvojen alueen kiputilat -teemapäivä, oppiaine mukana teemapäivässä
Hampaiston kehitys- ja oikomisoppi
Opintojaksojen opetukseen liittyen kuulustellaan kunkin osion luennoissa ja demonstraatioissa esitetyt asiat sekä oppikirjan aiheeseen liittyvät osat (välikuulustelut). Loppukuulustelussa edellytetään hallittavan oppikirjojen tiedot ja lähiopetuksessa esitetyt asiat. Ortodontia I (091771A) välikuulustelun ja työkurssin (osat 1 ja 2) hyväksytty suorittaminen ovat edellytys potilastöiden aloittamiselle.
Loppuarvosanaan vaikuttavat loppukuulustelun ja välikuulustelujen arvosanojen lisäksi kliinisen harjoittelun arvosana, niistä suoriutuminen ja kaikkien oppiaineen opintojaksojen sisältö. Lisäksi syventävä tutkielma oppiaineessa katsotaan vahvuudeksi loppuarvosanaa määritettäessä.
Opintojaksot:
090171A-01 Johdatus hampaiston kehitykseen ja ortodontiaan (0,5 op)
091771A Ortodontia I (7 op)
091773S Ortodontia II (3 op)
091772S Ortodontia III (2 op)
091772S-01 ORTO-Seminaarit 1-5 (1,5 op)
091772S-02 Purennan kehityksen erityispiirteitä ja aikuisortodontia (0,5 op)
090177A-06 Hampaan poikkeava puhkeaminen (Opetetaan Kasvu- ja kehitysjuonteessa)
091823S Kasvojen alueen kiputilat -teemapäivä, oppiaine mukana teemapäivässä
Parodontologia ja geriatrinen hammaslääketiede
Kunkin opintojakson hyväksytty suorittaminen on edellytyksenä seuraavaan jaksoon osallistumiselle. Loppukuulusteluun osallistuminen edellyttää kaikkien jaksojen hyväksyttyä suorittamista ja osoitusta hallita parodontologinen hoito (vaadittujen potilashoitojen hyväksytty suorittaminen) ja toimiminen moniammatillisessa tiimissä. Loppuarvosanaan vaikuttavat opintojaksojen päätteeksi järjestettävien välikuulustelujen sekä loppukuulustelun arvosanat ja arvosana kliinisestä harjoittelusta.
Opintojaksot:
091751A Parodontologia I (5 op)
091751S Parodontologia II (2 op)
091833A-04 Parodontologia III (1 op)
090185S-02 Parodontaalikirurgia I (2 op)
091753S Parodontaalikirurgia II (1 op)
090177A-03 Parodontologia IV (0,3 op)
091755S Parodontologia V (3 op)
091756A Geriatrinen hammaslääketiede (3 op)
Geriatrisen hammashoidon teemapäivä, oppiainevastuu
Hammaslääketieteellinen radiologia
Opintojaksojen opetukseen liittyen kuulustellaan kunkin osion luennoissa ja demonstraatioissa esitetyt asiat sekä oppikirjan aiheeseen liittyvät osat (välikuulustelut). Loppukuulustelussa edellytetään hallittavan oppikirjojen tiedot ja lähiopetuksessa esitetyt asiat. Kliinisen palvelun osalta opiskelijan on osoitettava riittävät tiedolliset ja tekniset taidot sekä vastuullisuutta kuvausindikaatioissa ja säteilyhygieniassa. Syventävät opinnot voivat olla kesken. Säteilyturvallisuus hammaslääketieteessä -osio suoritettuna. Loppuarvosanaan vaikuttavat loppukuulustelun ja välikuulustelujen arvosanojen lisäksi kliinisen harjoittelun arvosana ja kaikkien oppiaineen opintojaksojen sisältö.
Opintojaksot:
091506S Säteilyturvallisuus hammaslääketieteessä (0,5 op)
091761A Suuradiologia I 4 op
090185S-03 Suuradiologia II (1,2 op)
090186S-01 Suuradiologia III (0,8 op)
Geriatrisen hammashoidon teemapäivä, oppiaine mukana teemapäivässä
Terveydenhuolto
Loppuarvosana määräytyy loppukuulustelun ja kliinisen harjoittelun arvosanojen perusteella. Loppuarvosanaan voi myönteisesti vaikuttaa oppiaineessa menestyksekkäästi tehty tutkielma tai tutkimus.
Opintojaksot:
090171A-02 Suun terveydenhuollon toimintatahot (0,5 op)
090182A-05 Terveydenhuolto I (1,0 op)
090182A-06 Terveydenhuolto II (0,5 op)
090177A-04 Terveydenhuolto III (1 op)
091781S Terveydenhuolto IV (2 op)
091782S Terveydenhuolto V (3 op)
091782S-01 Lähiesimiestyö (1,5 op)
091782S-02 Toimiminen hammaslääkärinä suun terveydenhuollossa (1,5 op)
Valmistautuminen kesäkandityöskentelyyn, oppiainevastuu
Palaute kesäkandityöskentelystä, oppiainevastuu
090177A-01 Lastentautiopin ja lastenpsykiatrian teemapäivä, oppiaine mukana teemapäivissä
Geriatrisen hammashoidon teemapäivä, oppiaine mukana teemapäivässä
Pelkoteemapäivä, oppiaine mukana teemapäivässä
Suupatologia
Arvosana perustuu kaikkien opintojaksojen sekä kliinisen palvelun suorittamiseen. Loppuarvosana muodostuu opintojaksojen Suupatologia sekä Suun limakalvosairaudet opintomenestyksen opintopistemäärillä painotetuista keskiarvoista sen mukaan, miten opintojaksoista järjestetään kuulusteluja. Loppuarvosanaan vaikuttaa myös kliinisen harjoittelun arvosana suun limakalvosairauksien oppiaineessa.
Opintojaksot:
091791A Suun limakalvosairaudet 3 op
091791S Suupatologia 6 op
Kasvojen alueen kiputilat -teemapäivä, oppiaine mukana teemapäivässä